Ziekenhuizen en rusthuizen

Els: Tussen ziekenhuizen en rusthuizen lopen de behoeften grotendeels gelijk, tenzij bij ziekenhuispatiënten met zware metabole stress of grote energieverliezen.

Stefaan: In ziekenhuizen en rusthuizen is de rol van de diëtist(e) van groot belang. De kok kan alleen maar voordeel halen uit de aanbevelingen die hij krijgt. De patiënten en bewoners kijken steeds uit naar het moment van bediening van de maaltijd, wat voor hen steeds een aangenaam en smakelijk moment is.

Dagelijkse voedingsrichtlijn voor volwassenen
Op basis van 2000 kcal per dag. (GDA*)

Energie 2000 kcal
Eiwitten 50 g
Koolhydraten 270 g
waarvan suikers 90 g
Vet 70 g
waarvan verzadigde vetzuren 20 g
Vezels 25 g
Natrium 2,4 g

* GDA = Guidelines Daily Amount

Praktische aanbevolen energie en voedingsstoffen voor een warme maaltijd +/- 700 kcal voor volwassenen

Zetmeelproducten: Aardappelen gekookt: 210 tot 250 g
Ongekookte rijst, pasta, granen: 45 tot 55 g.
Als aardappelen vervangen worden door rijst/deegwaren voorzie dan zeker vitamine C rijke groenten
(broccoli, paprika’s, spinazie) of eventueel wat fruit.

Groenten: > 200 g (ideaal 300 g).

Vlees: totaal menu < 120 g
Vis: totaal menu < 150 g

Vetstoffen: 15 g