Lijst van basiscriteria

Download PDF

  Bij voorkeur Met mate Beperken
Aardappelen

Graanproducten

  • Gekookte en gestoomde
    aardappelen
  • Bruine rijst
  • Volkoren deegwaren
  • Puree bereid zonder eieren
  • Witte rijst
  • Alle andere deegwaren
  • Frieten
  • Kroketten
Groenten
  • Alle verse groenten
  • Alle diepvriesgroenten zonder toevoegingen van room of saus
  • Alle diepvriesgroenten met toevoegingen van saus
  • Alle groenten uit blik
  • Gegratineerde bereidingen
Fruit
  • Vers fruit
  • Diepvriesfruit zonder extra toevoeging van suiker
  • Blikfruit (bij voorkeur op sap)
  • Vruchtenmoes
  • Vruchtensap
  • Gedroogd fruit
 
Melk
Melkproducten
en alternatieven
  • Magere en halfvolle melkproducten (magere melk, halfvolle yoghurt, calciumverrijkte sojamelk)
  • Kaas: 20+ of 30+
  • Volle melkproducten zoals (volle melk, room met < 20% vet, sojaroom)
  • Alle kazen < 40+
  • IJs
  • Volle room
  • Kokosmelk
Vlees
Vis
Eieren
Vervangproducten
  • Mager vlees < 10% vet (vb. kip, kalkoenborst, mager rundvlees, mager varkensvlees)
  • Alle verse vis, schaal- en schelpdieren
  • Tofu, seitan, quorn
  • Halfvette vleessoorten < 15% vet (varkenskotelet, entrecôte, gehakt (van kalfs, gevogelte… < 15% vet)
  • Vis : gepaneerde soorten, gezouten en gerookte soorten
  • Gepaneerde vleesvervangers
  • Varkensgehakt, spek, soepkip, vet varkensvlees, schaap
  • Alle vette vleeswaren (salami, alle salades…)
  • Groenteburgers*
Vetstoffen
  • Alle plantaardige olie met uitzondering van palm en kokos
  • Alle bereidingsvetten rijk aan onverzadigde vetzuren (< 1/3 verzadigd vet)
 
  • Boter
  • Kokos- en palmolie
Sauzen  
  • Dressing < 40% vet,
  • Vinaigrette en saus op basis van yoghurt
  • Bechamelsauzen
  • Mayonaise
  • Hollandaise
  • Béarnaise

* Voorgebakken en gepaneerde groenteburgers kunnen geen vlees vervangen. Ze zijn rijk aan vetten en horen niet thuis in de groep vlees, vis, eieren en vervangproducten, noch in de groep groenten. Algemeen zout of kruidenmengelingen met veel zout beperken.